Angry bird

Förra veckan var jag på extrainsatt föräldramöte på förskolan eftersom det uppstått någon slags mobbingkultur där. Barnen lägger stor vikt vid vad kläder och om någon har fel eller fula kläder får de höra det.

Kotten har ju tidigare kommit hem och sagt att lila bara är för tjejer. Och när han vid middagsbordet berättade om sin dag fick jag riktigt ont i hjärtat.

Den coola mössan han fått ärva av Idolen i helgen förvandlades snabbt från hans ”angry bird-mössa” där varje tofs representerade en speciell fågel, till en mössa som fick en två år äldre tjej att säga att han såg ut som Kalle Anka och sen knuffa omkull honom.

Å, vad jag önskar att man aldrig behövde hör såna här historier, att sådant här aldrig hände och att han struntade fullständigt i vad någon på förskolan sagt till honom för att vara taskig. Sen kanske inte Kalle Anka är det hemskaste i världen att bli kallad. Men när ens treochetthalvtåring, med darrande underläpp berättar att det var det han blev kallad sekunden innan någon puttade omkull honom, då är det bland det värsta man har hört.

På förskolan verkar de inte lägga så stor vikt vid att säga förlåt heller. De menar att vissa barn tycker det är jobbigt och att det för andra har tappat värdet. Men är det inte meningen att det ska vara lite jobbigt? Man gjorde något dumt och nu måste man be om ursäkt. Har det sedan inget värde är det ju ändå skönt för personen som blev knuffad att få höra att den andra personen erkänner att den gjorde fel. Det tycker i alla fall jag och Kalle Anka.

Annonser
Det här inlägget postades i Kotten. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Angry bird

 1. Skolfröken skriver:

  Men! Det är ju hemskt! Hur kan de inte ta det på allvar!? Vad sa de på mötet då? Hade de någon plan?

  • mrspitepalt skriver:

   Jo de tar det på allvar, det var det mötet handlade om. Men just vad gäller att säga förlåt eller be om ursäkt verkar det som om de inte propsar på att barnen ska säga förlåt, vilket jag tycker är fel. Annars pratar de mycket om hur man ska vara mot varandra och så. Men jag vet inte om det hjälper. Verkar inte så.

 2. Malin skriver:

  Men fy vad jobbigt! Hur jobbar de med det då? När de är så små så ska de ju inte behöva bli så 😦

 3. Linan skriver:

  Jag förstår inte vad det är som händer just nu, det finns tyvärr för många barn idag som har en riktigt otrevlig attityd och som lärare blir man helt förbluffad över vad de kan hitta på och vad de säger till varandra. Vi har nolltolerans på mitt jobb och ingen kommer undan med såna kommentarer och förlåt ska det sägas även om det är lite jobbigt, man kan få ge en förlåtkram om det är lättare men man ska visa tydligt för den man har gjort något dumt mot att man ångrar sig.
  Sen finns det ju de där underbara barnen som är så genomsnälla och omtänksamma mot alla de möter under dagen, varför ”smittar” inte det på samma sätt som taskig attityd.
  jag hoppas verkligen att han får det bättre snart och kan ha på sig precis vad har vill och mötas av ”åh vilken fin..” ” wow vilken cool..” varje gång! 😀

  • mrspitepalt skriver:

   Jag önskar mest bara att han inte ska bry sig om vad andra säger. Inte att någon måste säga han är fin, men att han inte ska bry sig om någon säger att han ser ut som Kalle Anka. Men det är hemskt när barn är elaka, och speciellt när det sker så här tidigt. Man bävar ju lite inför skolan, men inte redan på förskolan.

 4. Eva skriver:

  Hu, vad jobbigt. Det där är ju en mardröm att barnen inte ska trivas, inte ha det bra på förskolan.

  Jag kan heller inte förstå varför de inte ska säga förlåt. Fast barn tycker jag också ska lära sig att ”göra förlåt”, det kanske de skulle kunna jobba med istället om de nu tycker att ordet har tappat mening.

  • mrspitepalt skriver:

   Ja, något borde de göra ialla fall!.

   Det är ganska jobbigt faktiskt. Varje morgon frågar Kotten, alldeles hoppfullt, ”är förskolan stängd idag?” Så ska det väl inte vara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s